Etap Kuruluşudur

Online Katalog

Temizliğin Enerjisi Hayatınızda...

Evde Küf Sorunu ve Çözümü
Blog
Evde Küf Sorunu ve Çözümü

Küf Neden Olur?

Bizler sadece gıdanın üzerilerindekileri görüyoruz ancak küfler dış yüzeye yansımadan önce içlerinde ipliksi kökler oluşur ve zehirli kısımlar da içerisine yerleşir. Uzun süre açık kalan peynir ya da ekmeklerin üzerinde ki yeşil pamuksu küfler de artık bozulduğunun kanıtıdır. Küfler hemen hemen her yerde bulunur. Küfün oluşumuna nemli hava koşulları teşvik eder. Açık havada gölgeli yerlerde ve çürüyen bitki ve meyvelerin bulunduğu yerlerde, içeride ise nemi yüksek olan kısımlarda bulunurlar. Hayat kalitemizi düşüren küfler için yıllar geçtikçe bazı çözüm ve ve tedbirler de gelişmiştir.

Küf Lekesi Sorunu

Küf, nemli ve ıslak yerlerde oluşan mantar çeşitleridir. İlk olarak kumaşların üzerlerinde gri ya da pembemsi lekeler olarak kendini gösteren küf lekeleri müdahale edilmez ise hızla büyür ve yayılırlar. Bu yüzden de çıkartması zorlaşır. Peki, kıyafet, perde ve kumaşlardaki küf lekeleri nasıl çıkar? Küf lekelerinden arınmak için neler kullanmak gerekir? Bu gibi soruları çevremize ya da sosyal medyada arar dururuz. Ancak yapılması gereken en önemli şeylerden biri de anında müdahale etmektir. Sizler için küf lekeleri ile baş etmek adına birkaç küçük bilgi derledik. Öncelikli olarak en basit yöntem olan piyasalarda ki leke çıkarıcı diye adlandırılan ürünlerden deneyebilirsiniz. Bu ürünlerin küf lekelerine özel olarak üretilmiş olanları da mevcut. Ve birçok alternatif ile bazı yöntemler kullanarak bu inatçı lekelerden kurtulmak mümkün. Küf nasıl çıkar? Gelin hep birlikte bakalım.

Peki Perdedeki küf lekeleri nasıl çıkar? 

Perdeler evlerimizin en çok göze çarpan eşyalarıdır. Bu yüzden temizliklerine önem gösteririz. Ancak ancak çok hava almayan, güneş girmeyen ve nemli bir evde oturuyorsanız perdeler maalesef zamanla küflenebilir. Peki böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Öncelikle küf kontrolünü sık sık yapmanız gerekiyor, yani perdelerde küf oluşmuş mu diye bakmak gerekiyor eğer sık sık baktığınız halde küf görürseniz demek ki bu leke yeni bir leke bu yüzden işi daha kolay. Perdeleri hemen indirip normal tuz ile ovalayarak ve ardından makinede yıkayarak bu küf lekesinden kolayca kurtulmuş olursunuz. Tuz ile küf temizleme özellikle yeni oluşan küfler için çok etkili bir yöntem olacaktır. Ama eğer küf daha uzun süreden beri var ise o zaman tuz yerine bire beş ölçek olacak şekilde oksijenli su karışımı ile perdelerinizde ki küf lekesini çıkartabilirsiniz. Aynı zamanda her çamaşır yıkadığınız da deterjan gözüne bir ölçek leke çıkarıcı deterjanlardan ekleyerek lekelerin zamanla azalmasına yardımcı olursunuz.

Ev ortamında küf neden olur?

 

Şunu bilmek gerekir ki küf sadece bir leke değil aynı zamanda bir mikroorganizmadır. Tavanların ya da duvarın hem yüzeyinde hem de iç kısmında olabilirler. Eğer küf, duvarın dış yüzeyinden görünüyor ise kimyasal temizlik ürünleri ile silerek küf leri temizlemek mümkün. Mesela çamaşır suyu en etkilisi olacaktır. Ancak sorun kif duvarın yada tavanın içine işlemiş ise o zaman yapılandırma tamir işi gerekmektedir. Maalesef sağlığı olumsuz yönde etkileyen küf, evde tavan ve duvarlarda siyah lekeler hatta katman şeklinde ortaya çıkar.